Minä kokkaan maa-artisokkasoppaa!

Kesälomakiireilyt vaativat veronsa, mutta nyt on aika palata takaisin vegeruokabisneksiin. Tällä kertaa kokkaillaan ihastuttavaa, samettista maa-artisokkakeittoa.

Mutta ensin, rakkaat lukijani, seuraa tärkeä taustatarina.

Ollessani taannoin äitini luona kylässä, silmiini osui lehtipino. Lukutoukkana en malttanut olla vähän pläräilemättä lehtien sisältöä, vaikken varsinaisesti koe kuuluvani siihen perinteisempään naistenlehtien lukijaryhmään – vielä vähemmän sen jälkeen kun menin ja tein diskurssianalyysia Me Naisten henkilökuvista – mutta lehdissä on usein reseptejä ja uudet reseptit tietty aina kiinnostaa!

Läheiseni tietävät keskivaikeasta artisokka-addiktiostani. Lidlin latva-artisokkapatee on parasta pastakastikkeen korviketta, lempisipsejäni ovat maa-artisokkasipsit ja öljyyn säilötty maa-artisokka on tietysti tapaksista paras. Harkitsin jopa tämän blogin nimeämistä niiden perhanan artisokkien mukaan…

Ilahduinkin siis kovasti, kun löysin Gloria-lehden helmikuun 2014 numerosta Hanna Gullichsenin haastattelun yhteydestä Raflan paahdetun maa-artisokkakeiton reseptin. Söin sitä tänään ekaa kertaa ja on täysin mahdollista, etten enää koskaan halua syödä mitään muuta keittoa, koska se tuntuisi rangaistukselta. 😀

Alla on reseptin veganisoitu versio: vaihdoin siihen voin tilalle margariinin ja kerman tilalle kaurakerman. Oikaisin sen verran, että käytin valmista artisokkasosetta, jätin pois valkoviinin ja käytin puuttuneen valkopippurin sijaan mustapippuria, mutta oli ihan älyttömän hyvää näinkin. Artisokka-, eiku Avokadopaikka suosittelee! ❤

1468090294476
Kesälauantain tuokiokuva: lautasellinen herkkusoppaa kylpee ilta-auringon himmeässä valossa ja taustalta kuuluu Ruisrock-mölinää, joka saa näemmä pellavaliinankin rypistymään

Paahdettu maa-artisokkakeitto à la Rafla (veganisoitu versio)

  • 3 rkl margariinisulaa (esim. sinistä Keijua)
  • 600g maa-artisokkaa huolellisesti pestynä mutta ei kuorittuna (tai vaikka Suvituoreen maa-artisokkasosetta)
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • 1 dl vegaanista valkoviiniä* (listan Alkon vegaaniviineistä löydät täältä)
  • 8 dl kasvislientä
  • 2 dl kaurakermaa
  • valkopippuria
  • suolaa
  • 2 rkl margariinia

Halkaise isoimmat maa-artisokat, lohko sipulit ja kääntele vihannekset margariinisulassa, mausta suolalla ja pane uunivuokaan. Paahda 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Kippaa vihannekset kattilaan, lisää viini ja lientä niin, että vihannekset peittyvät.
Keitä hiljalleen 25-30 minuuttia, kunnes maa-artisokat pehmenevät täysin (jos käytät sosetta, voit luonnollisesti hypätä tämän vaiheen yli).
Soseuta sauvasekoittimella, lisää kerma ja kiehauta. Mausta pippurilla ja suolalla.

Lisätietoa maa-artisokasta, tästä mielestäni mussukoimmasta mukulakasvista, löydät vaikka Satokausikalenterista.

Luvassa on lähiaikoina mm. pari vegaaniturismipostausta ja ravintola-arviota, pysykääpä kanavalla!

* Viinien valmistuksessa voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten kananmunaa, maidosta peräisin olevaa kaseiinia, kalaliimaa tai liivatetta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s