Muusiks vaan!

Kokkailin joku aika sitten pitkästä aikaa perunamuusia, koska satuin löytämään kaupasta vanhoja kunnon puikulaperunoita. En ole ollut – ehkä peruskoulukokemuksista johtuen – aikuisiällä mikään perunoiden suurin ystävä, mutta olen ihan pienestä asti fanittanut puikulaperunoita, koska ne ovat jauhoisia ja maukkaita. Lisäksi ne ovat pienikokoisia ja siten nopeasti kypsyviä – mitä muuta sitä ihminen muusiperunaltaan voisi toivoa? Kaapissa saattui olemaan myös pussillinen lehtikaalia, jota revin muusiin sekaan, lisäsin kylkeen vähän savutofua ja tadaa – laiskan illallinen oli valmis.

1468174038668

Lehtikaali-puikulamuusi (ohje veganisoitu HS:n reseptistä)

1 kg puikulaperunoita
vettä ja suolaa
100g vegaanista margariinia
3 dl kauramaitoa
1/2 tl suolaa
lehtikaalia

Kuori perunat ja keitä kypsiksi suolavedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hetki. Soseuta perunat (sähkövatkaimella, sauvasekoittimella, perunasurvimella, tyhjällä viinipullolla…) ja lisää margariini ja kauramaito. Kauramaidon voi kuumentaa, mutta se ei ole pakollista. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Pese lehtikaali, poista isoimmat ja kovimmat ruodit ja silppua se saksilla (tai revi käsin). Sekoita lehtikaali muusin sekaan ja tarjoa.

Pottumuusin kera sopii erinomaisesti esimerkiksi kuvan savutofu tai marinoitu tempe (alun perin Indonesiasta lähtöisin oleva gluteeniton fermentoitu kasviproteiini).

Valmiiksi marinoitua savutofua on markkinoilla ainakin kahdenlaista: Vegekauppa (Tku/Tre/Hki) myy Vianan mainiota savutofua, joka on mielestäni parhaimmillaan kuumentamattomana – sen kun vaan avaa paketin ja pistelee tofua poskeensa. Nam! Laajemmalti päivittäistavarakaupoista on saatavilla Jalotofun savutofua, joka on myöskin varsin käyttistä kamaa, mutta rakenteeltaan huokoisempaa/pehmeämpää ja huomattavasti miedomman makuista (jos päädyt käyttämään sitä, niin suosittelen käyttämään sen pannulla niin, että se ottaa vähän paistopintaa).

Tietysti jos savutofua ei ole saatavilla, niin mikään ei estä marinoimasta tofua myös itse mieluisan makuiseksi. Kuvan annoksessa savutofua on höystetty dijon-sinapilla, joka toi kuulemma ruokaan jouluista fiilistä. 😀 Sinapin vihaajat (siis anteeksi ketkä?) taas sekoittelevat kastikkeen vaikkapa mausteista ja kaurafraichesta. Kokonaan kastikkeetta tiivisrakenteinen tofu voi nimittäin olla vähän kuivan puoleista.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s