REKOt ja muut – sananen ruokapiireistä

Lähi-, luomu-, kausi- ja kasvisruoka ovat vuosituhannen vaihteen ruuan megatrendejä. REKO-ruokapiirit ovat osa tätä kehitystä. REKO on muutama vuosi sitten kehitetty lähiruoan jakelukanava, jonka kautta paikalliset tuottajat myyvät ruokaa suoraan kuluttajille ilman välikäsiä. Jakoja järjestetään yleensä joko kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa ja ne kestävät yleensä puolisen tuntia kerrallaan. Tilausmahdollisuus myytävine tuotteineen ja hintoineen avataan suljetussa Facebook-ryhmässä muutama päivä ennen jakoa ja kukin voi sitä kautta tilata haluamansa määrän ruokaa, jonka sitoutuu hakemaan jakoajankohtana. Helppoa ja kätevää!

REKO-termi tulee sanoista rejäl konsumtion eli reilu kulutus – periaatteena on avoin, läpinäkyvä ja rehellinen ruoantuotanto. Ryhmissä toimitaan hyvässä hengessä ja ainakin Turussa kysellään myös kuluttajien toiveita siitä, mitä he haluaisivat ostaa lähiruokarenkaan kautta, joten systeemi on kaikin puolin varsin mallikelpoinen ja kannatettava. 🙂 Lue lisää REKOsta vaikka täältä.

Kotikaupungissani Turussa on nykyään jo kolme REKO-rengasta: Länsikeskuksella keskiviikkoisin kokoontuva Turun Reko, Uittamon Täl puol jokke -Reko ja viimeisimpänä keskustan alueelle perustettu torstaisin kokoontuva Reko Puutori. Ryhmät ovat suljettuja, mutta niihin voi liittyä kuka tahansa ihmettelemään – ostopakkoa ei ole. REKO-renkaat ilta-aikaan järjestettävine jakoineen ovat mainio vaihtoehto esimerkiksi torille. Liputan toki lämpimästi toriantimien suosimisen puolesta, mutta kaikkien aikatauluihin torilla käyminen ei välttämättä sovi.

Ruokapiirit itsessään eivät ole mikään tuore ilmiö. Ennen ekokauppojen “nousua” ja ylipäätään esimerkiksi luomuelintarvikkeiden saatavuuden ollessa huonompi luomupiirejä oli Turunkin alueella useampia. Turun alueella ainut jäljellä oleva itseään julkisesti mainostava luomuruokapiiri lienee vuodesta 1998 toiminut Turun yliopiston luomupiiri, johon olen itsekin kuulunut ihan ekoina opiskeluvuosinani. Ah, soluasuminen ja Yo-kylän henkevä betoniarkkitehtuuri… Krhm, mennäänpä takaisin asiaan.

Mitä vegaani ostaa lähiruokapiiristä?

Tällä viikolla esimerkiksi Puutorin Reko-piirissä oli tarjolla ainakin kasvihuonekurkkua, kotimaista vesimelonia, chiliä, tuorepuristettua omenamehua*, maa-artisokkaa, tuoreita marjoja ja marjasoseita, sieniä, tempeä ja Leipomo Grynin vegaanista juurella nostatettua luomuleipää ja speltti-kanelipullia.

Länsikeskuksen Rekossa valikoima on hieman laajempi: edellämainittujen lisäksi tarjolla oli myös paljon kaiken tyyppisiä kausivihanneksia, -juureksia ja -marjoja (mm. maissia, kaaleja, yrttejä ja esim. kuivattua nokkosta), eri perunalajikkeita, luomuherneitä (myös rouheena ja jauhoina), kylmäpuristettua rypsiöljyä, Livonsaaren leipomon luomuleipää*, Nisupaakarien sämpylöitä*, härkäpapuvihiksiä, siemennäkkäriä, Liitolan myllyn jauhoja (vehnä, ruis, speltti), JusThain kevätkääryleitä, pad thaita ja thaimaalaisittain säilöttyjä vihanneksia ja Koroisten Luomukassi-puotia pyörittävän Eko-osuuskunta Kehrän hrobse-leipiä ja luomufalafeleja, jotka ovat kuulemani mukaan tosi hyviä!

* Mehut saattavat olla eläinperäisellä liivatteella suodatettuja/kirkastettuja, kannattaa varmistaa asia kysymällä. Livonsaaren leivistä kaikki saaristolaisleipää lukuun ottamatta ovat vegaanisia ja Nisupaakarien leivistä vegaanisia ovat ruisreikäleipä, jyväleipä, hamppu-härkäpapusämpylä, porkkanasämpylä ja sekasämpylä.

Olen harkinnut monesti Reko-tilauksen tekemistä, mutta tori on toistaiseksi vetänyt aina pidemmän korren. Tällä viikolla kuitenkin päätin rohkaista mieleni ja tilata jotain. Arvaatko mitä herkkuja tilasin? 😉 Vastaus selviää ihan näillä näppäimillä julkaistavasta seuraavasta postauksesta, joten pysykääpä kuulolla!

Advertisements

One thought on “REKOt ja muut – sananen ruokapiireistä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s