Ajatuksia (kaali)laatikon ulkopuolelta

Hehkutin jossain vaiheessa Instagramissa tekemääni kaalilaatikkoa, mutta unohdin julkaista sen reseptin. Hups. No, vahinko on otettava takaisin!

Resepti on veganisoitu Maku-lehden ohjeesta. Käytin riisin tilalla vehnänjyviä, koska en tykkää puuroriisin löllöstä suutuntumasta kaalilaatikkokontekstissa. Ohrahelmet toimisivat luultavasti myös. Jos haluaa gluteenittoman vaihtoehdon, voi käyttää vaikka riisiä. (Edit: Lukija vinkkasi, että myös tattari voisi toimia gluteenittomassa versiossa. Tämä olisi myös riisiä kestävämpi vaihtoehto, koska riisinviljelyssä on monenlaisia sosiaalisia ja ympäristöhaittoja. Kokeilkaa siis riisin sijaan ennemmin tattaria! 🙂 )

Reseptissä on käytetty soijarouhetta ja kuten moni varmasti on kuullutkin, kasviproteiinia pitää maustaa reippaalla kädellä, jotta siitä saa maukasta. Soijarouheen oikeaoppinen käsittely ja maustaminen on ikiaikainen puheenaihe vegaaniruokaa kokkaavien keskuudessa. Koulukuntia on monia: jotkut keittävät, jotkut paistavat, jotkut ostavat valmiiksi liotettua, jotkut viittaavat kintaalla koko ruoka-aineelle syystä tai toisesta ja niin edelleen.

Mitä tulee soijarouheen valmistamiseen, itse kuulun ehdottomasti paistojengiin: kuumennan öljyä paistinpannulla, lisään reilulla kädellä mausteita (soijakastiketta, mustapippuria ja ruuasta riippuen muitakin mausteita), heitän kuivat rouheet sekaan, sekoitan rouheen ja mausteet ja lopuksi imeytän noin desin vettä sekaan pannulla. Toimii aina. Mausteiden määrä kannattaa tosin tarkistaa ainakin muutamalla ekalla kerralla, ettei mene vallan plörinäksi.

Sipulin voi myös jättää pois ja jos vatsa ei kestä soijaa, niin kokeile sen sijaan vaikka härkäpapurouhetta. Paahdettu ja suolattu manteli- tai pähkinärouhe voisi olla kanssa mielenkiintoinen villi kortti low fodmap -puolelta (vaikka miltei kaikki ruoan ainesosat ovatkin melko lailla kryptoniittia fodmap-hiilareita vältteleville…). En kylläkään ota vastuuta keittiökatastrofeistanne jos päätätte kokeilla tätä ideaa. (Raportoikaa silti ihmeessä, jos lähdette eksperimentoimaan! :D)

1476205581265

Semiperinteinen vegekaalilaatikko

  • 1,5 dl vehnänjyviä/ohranjyviä/tattaria
  • ½ tl suolaa
  • 4 dl vettä
  • 1 kpl sipulia
  • 1 kg keräkaalia
  • 4 dl soijarouhetta/härkäpapurouhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 tl meiramia
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 1 rkl siirappia (käytin vaahterasiirappia)
  • 4 dl kasvislientä

Keitä vehnänjyvät suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja hienonna sipuli, leikkaa kaali suikaleiksi. Paista soijarouhe ja sipuli paistokasarissa kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla.

Kuumenna öljy kasarissa ja lisää kaalisuikaleet. Hauduta kaalia miedolla lämmöllä kannen alla 5–10 minuuttia, kunnes se on hieman pehmentynyt. Mausta siirapilla.

Sekoita keskenään vehnänjyvät, soijarouhe ja kaalit. Levitä seos pataan tai uunivuokaan (mielestäni valurautapata on paras paistoastia, mutta esim. foliolla peitetty uunivuoka ajaa saman asian). Kaada päälle kasvisliemi ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoa kaalilaatikko puolukkasurvoksen kera. Itse ripottelin päälle vielä kurpitsansiemeniä. Syötyäsi nuole lautanen ja tiskaa joskus myöhemmin*.

* Ei vaan, kyllä kannattaa tiskata heti ruoanlaiton jälkeen. Se on oikein ja kunnollista. Vaikkei tämä mikään hemmetin tiskausblogi olekaan.

Advertisements

2 thoughts on “Ajatuksia (kaali)laatikon ulkopuolelta

  1. Tattari saattais toimia myös vaihtoehtona, ja on gluteenitontakin.

    Tiskausblogi ois kyllä kova juttu. Mahtaakohan tiskibloggareilla peräti ollakin jo kiihkeä skene? Pitää selvittää…

    Like

    1. Kiitos kommentistasi, Tero! Tattari kuulostaa vallan kiintoisalta vaihtoehdolta sekin ja olis riisiä ekologisempi vaihtoehto. Ehkä juuri Sinä voisit olla se maailman ensimmäinen uraauurtava tiskibloggari! Ei kun kamera valmiusasentoon!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s