Tomaatti-balsamico-härkiskastike ja paahdettuja uunijuureksia

Sekasyöjä-äitini tuli kylään yksi päivä ja päätin kokata hänelle jotain hyvää kasvisruokaa. En ollut hetkeen syönyt uunijuureksia ja kaupasta löytyi sopivasti härkistä (joka siis on uudehko vegaaninen kasviproteiinivalmiste, kuten aiemmin blogissa vilahtanut nyhtökaurakin), joten suunnittelin tekeväni uunijuuresten oheen härkispullia.

Pyörittelyintoa ei sitten kuitenkaan löytynyt tarpeeksi ja pullat muuttivat viime hetkellä muotoaan härkis-tomaattikastikkeeksi, joka sai makuunsa syvyyttä acetato balsamicosta eli italialaisesta balsamiviinietikasta. Balsamicosta sen verran, että jos mahdollista, niin pysytelkää saakelin kaukana niistä kaupan pääasiassa glukoosi-fruktoosisiirappia sisältävistä äitelistä kastikkeista – ne sopivat luultavasti lähinnä joko kepposten tekemiseen tai joihinkin obskuureihin jäätelöannoksiin. Sikäli kun kepposia tai kokeellisia jäätelöannoksia ei ole suunnitelmissa niin heittäkää roskikseen. 😛

Sekasyöjäaikoinani olen saanut kerran jollain tuonelan vadelmabalsamicolla ryyditetyn caesar-salaatin ja se jätti arven sisimpääni. Keittotaidon ja ravintolanenän kehittymisen myötä harvemmin tulee saatua eteen aivan karseeta ruokaa, mutta sitä ei – rakkaat lukijani – kerta kaikkiaan voinut syödä. Balsamicon kanssa ei siis ole pelleileminen.

Itse ruokaan palatakseni: ateria sai kehuja avaamistaan herkullisista uusista makumaailmoista ja päivällisen jälkeen sekasyöjä-äitini (totta kai täysin objektiivinen) mielipide oli, että teen maailman parasta kasvisruokaa. Kiitti vaan, äiti.

Valitsin uunijuureksiin porkkanaa ja maa-artisokkaa ja lisäsin oheen sipulia ja valkosipulia, mutta näissä taivas on tietysti rajana. Sen kun villiinnyt ja päästät mopon keulimaan torilla tai kaupan vihannesosastolla! Valitse kausivihanneksista hauskimmat näköiset, kokeile jotain uutta ja jännittävän väristä (vaikka mustia tai pallon muotoisia porkkanoita!) tai pysyttele tutuissa klassikoissa. Juureksia ei tarvitse välttämättä kuoria, jos olet mukavuudenhaluinen tai haluat erityisesti tavoitella rustiikkista maalaistunnelmaa, mutta ne pitää toki pestä huolellisesti juuriharjalla.

Sain Chocochilistä idean uuniartisokkiin ja päivitin dippireseptiä niin, että laitoin soijajugurtin tilalle Oatlyn kaurafraichea, koska se on parasta. Kartanon Timjami & karhunlaukka -dippiä, joka sopikin yllättäen juuri näiden juuresten kanssa aika kivasti. Kaupoissa on saatavilla myös Yosan fraichea, mutta Oatlyn kaurafraiche on mielestäni rakenteen ja maun puolesta parasta dippeihin ja kaikkeen muuhunkin (ja mikä parasta, se on tehnyt paluun yleisruokakauppaani Wiklundin S-Marketiin, jee!).

Härkis-tomaattikastike ja uunijuurekset kaurafraichedipillä

Uunijuurekset

Kauden juureksia ja vihanneksia, esimerkiksi

 • porkkanaa
 • maa-artisokkia
 • sipulia
 • valkosipulia

Päälle oliiviöljyä ja suolaa.

Pese porkkanat ja maa-artisokat huolellisesti. Kuori sipulit, mutta jätä valkosipulinkynnet kuorimatta, niin ne eivät kärähdä, vaan aateloituvat uunin lämmössä sisälle kuoriinsa. Lohko porkkanat ja sipuli.

Heitä koko roska sekaisin pellille ja lorottele päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla (sormisuola on best, mutta tavallinenkin käy). Paahda uunissa 200 asteessa 30-40 minuuttia (jos artisokkasi ovat isokokoisia, niiden kypsymisessä menee enemmän aikaa). Tarjoile kaurafraichedipin kanssa.

uunijuurekset

Helppo kaurafraichedippi

 • prk Oatlyn kaurafraichea
 • pss Kartanon timjami & karhunlaukka -dippiä*

Sekoita fraiche ja dippi. Tarjoile uunijuuresten kanssa.

* Halutessasi voit tietysti käyttää myös jotain kastiketta, mausteseosta, yrttejä, mausteita tai niiden yhdistelmiä – vaikka sinappia, srirachaa, tabascoa, jne. riippuen valitsemistasi juureksista.

Härkis-tomaattikastike

Koska härkistä ei tarvitse sen erityisemmin kypsentää, tämä on nopea ruokalaji ja valmistuu mukavasti juuresten kypsyessä uunissa.

 • rasia härkistä (250g)
 • jotain tomaattisäilykettä (paseerattua tomaattia, tölkkitomaatteja, tms.)
 • mustia oliiveja
 • aurinkokuivattuja tomaatteja
 • loraus balsamicoa
 • mustapippuria

Pilko härkis pienemmäksi ja paista sitä hetki pannulla öljyssä. Lisää sekaan tomaattisäilykettä, oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja (ei mitenkään pakollinen, sattui vain olemaan kaapissa ja sopi tähän mielestäni kivasti). Lorauta sekaan balsamicoa ja kunnon tujaus mustapippuria. Tarkista maku. Tarjoa uunijuuresten kanssa (ja kerää kehut pöytäseuralaisiltasi).

harkistajajuureksia

Advertisements

2 thoughts on “Tomaatti-balsamico-härkiskastike ja paahdettuja uunijuureksia

  1. Moikka ja kiitos, Iida, kommentistasi. 🙂 Härkistä on aika hyvin saatavilla ainakin vähän isommissa S-ryhmän kaupoissa. Toivottavasti saat sitä käsiisi pian!

   Ja hei, sulla on kivoja reseptejä – ehkäpä veganisoin niistä jonkun tässä jahka karkkihammasta alkaa jonain kylmänä talvi-iltana kolottaa!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s