#haastakauppareiluksi-kampanja ja asiaa Reilusta kaupasta

Ensimmäiset asiat ensiksi, eli #haastakauppareiluksi!

Jätäthän sinäkin, armas lukijani, allekirjoituksesi tähän haastekampanjaan, jonka tarkoituksena on haastaa päivittäistavarakaupat tuomaan valikoimiinsa lisää Reilun kaupan tuotteita? Nimiä kerätään 31.10.16 asti.

http://www.reilukauppa.fi/haaste Klik klik ja allekirjoittamaan! ❤

***

Ja sitten asiaan. Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa, joten päätin tarttua aiheeseen ja kirjoittaa siitä. 🙂

Olin vähän aikaa sitten mukana Eettisen kaupan puolesta ry:n ja Reilu kauppa ry:n Reiluttaja-koulutuksessa, jossa käsiteltiin maailmankauppaa, eettistä kuluttamista, Reilun kaupan järjestelmää ja kenkä- ja vaatetuotannon vastuullisuutta. Vaikka osa tiedosta oli tullut muissa lähteissä jo aiemmin vastaan, koulutus oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen ja siitä heräsi vähintään keskikokoinen aktivismin kipinä.

Olen ostanut Reilun kaupan tuotteita koko aikuisikäni ja varmaan joka viikko ihmetyn siitä, miten laaja valikoima niitä nykyään on. Viikonloppuna löysin jopa Reilun kaupan pumpulipuikkoja!

Näin ruokablogin ollessa kyseessä keskityn toki vegaanisiin Reilun kaupan ruokatuotteisiin, joita on varsin mittava määrä niin päivittäistavara- kuin erikoiskaupoissakin.

Mikäs tämä Reilu kauppa sitten oikein on?

Reilu kauppa on eettisen sertifioinnin järjestelmä, jonka tavoitteena on auttaa kehitysmaiden viljelijöitä ja työntekijöitä saavuttamaan turvattu ja kestävä toimeentulo. Reilu kauppa pyrkii siis köyhyyden vähentämiseen, mikä on tietysti ihmisten hyvinvoinnin kannalta tosi tärkeä asia. Lisäksi sertifiointijärjestelmässä lapsityövoiman käyttö on kielletty, siinä huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta ja se on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kaikki erittäin hyviä ja kannatettavia juttuja.

Miksi sitten juuri sinun kannattaisi ostaa Reilun kaupan tuotteita?

Vaikka siksi, että voit Reilua kaupan tuotteisiin vaihtamalla osoittaa olevasi vastuullinen ja tiedostava kuluttaja, joka välittää kehitysmaissa elävien ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista. 🙂

“Kehitysmaiden maataloustuotantoon ja markkinoille pääsyyn liittyy monia ongelmia. Usein viljelijöille maksetaan tuotteesta liian alhaista hintaa, lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä ja torjunta-aineina käytetään kemikaaleja, joiden käyttö on länsimaissa kielletty ympäristölle ja ihmisille haitallisina. Juuri näitä ongelmia Reilu kauppa ratkoo. Järjestelmä on olemassa, jotta myös kehitysmaiden ihmisillä olisi mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään, huolehtia ympäristöstään ja saada lapsensa kouluun. Reilu kauppa mahdollistaa kehitysmaiden ihmisille paremman tulevaisuuden.” (Lähde: Reilu kauppa ry:n nettisivut )

Monet Reilun kaupan tuotteista ovat ylellisyystuotteita tai nautintoaineita, kuten kahvia tai suklaata. Jos olet lähtökohtaisesti ostamassa sellaisia, kannattaa ilman muuta ajatella globaalisti ja hankkia kestävästi tuotettuja, sertifioituja tuotteita. Joten seuraavan kerran kun kahvi- tai suklaahammastasi kolottaa, miksipä et kokeilisi Reilun kaupan vaihtoehtoja? Kulutusvalintasi ovat sinun käsissäsi – sinäkin voit vaikuttaa. 🙂

Reilun kaupan tuotteita on saatavilla lähes kaikkialla – jopa mun käppäisessä lähi-Siwassanikin on nykyään myynnissä (sekä tosi hyvää että myös edullista) Pirkan Reilun kaupan vegaanista tummaa suklaata! Aika siistiä minusta! Vielä kun saisi Reilun kaupan banaanit sinne… Tartteekin kysäistä ensi kauppareissulla. 😉

Tää oli nyt tämmönen johdanto aiheeseen, palaan ihan justiin asiaan suositusten merkeissä!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s