Nyhtökauramania

FB-palaute esittelypostauksen jälkeen on ollut positiivista, joten ei kun ekaa varsinaista postausta kehiin. Tänään käsitellään nyhtökauraa ja lopusta löydät helppojen nyhtökaurawrappien ohjeen!

IMG_20160513_204637

Suomalaisen Gold & Greenin odotettu, lähes kulttimaineessa oleva kotimainen kasviproteiininlähde nyhtökaura on ollut jo jonkin aikaa hip ja pop. Tuotteella on mainio suutuntuma, sen aminohappokoostumus on todella kohdallaan ja siitä saa maustamalla aikaan vaikka mitä! Nimestään huolimatta nyhtis sisältää kauran lisäksi myös härkäpapu- ja herneproteiinia.

G&G on pudotellut pikkueriä paketteja myyntiin ovelasti jo talvella ja kysyntä on tarjontaa suurempaa ainakin täällä Turussa. 250 gramman paketti maksaa nykyisellään noin nelisen euroa, joten ihan ilmaista huvi ei ole, mutta suosittelen lämpimästi vähintäänkin testaamaan! Itse sain ensimmäisen nyhtispakettini käsiini toukokuun puolivälissä. Ostin sen lomareissulla paimiolaishuoltoaseman (!) yhteydessä olevasta kaupasta, jossa se minua kärsivällisesti odotteli. Ahdoin ekan erän naamaani pitsan täytteenä, jossa se ei ikävä kyllä päässyt ihan toivotusti oikeuksiinsa kuivan rakenteensa ja pitsan tomaattikastikkeen vähyyden vuoksi.

IMG_20160603_045314
Piknikillä Bean Barin nyhtökauratoastin kanssa. Kuvan tumppi ei liity tapaukseen

Tiistaina sain käsiini turkulaiskahvila Bean Barin kohutun nyhtökaura-toastin, joka oli jo todellakin askel oikeaan suuntaan! Toastin sisältö ilmeisesti vaihtelee, koska joskus siinä on mainostettu olevan nyhtökauran lisäksi mm. artisokkatahnaa, mutta ilmeisesti syömässäni versiossa oli “vain” herkkutattitahnaa, tuorepinaattia ja tomaattisalsaa. Koska tykkään vähän mausteisemmasta meiningistä, lisäisin itse täytteeseen vähän mausteita ja laittaisin sen sisään vähän vegaanijuustoa makuelämyksen vahvistamiseksi. Jaa, täytynee alkaa joskus kotona toast-hommiin…

Kolmas nyhtökaurakosketukseni oli toissapäivänä. Onnistuin viime viikolla pelastamaan Wiklundin S-Marketista toisen paketin nyhtökauraa ja hillosin sitä jääkaapissa päiväkausia. Viimein aika oli kypsä ja päätimme kumppanini kanssa kokkailla siitä jotain meksikolaistyyppistä. Wrapeissa hellästi mausteiseen tomaattikastikkeeseen peiteltynä nyhtis pääsi oikein mukavasti oikeuksiinsa.

1464980432734
Hyvää oli! Nyhtökaura vasemmassa alareunassa. Pahoittelen hassua epätarkkaa kuvaa ja blogiympäristöön huonosti istuvia jättireunoja…

NYHTÖKAURA-WRAPIT

  • 1 pkt Gold & Greenin maustamatonta Nude-nyhtökauraa
  • öljyä paistamiseen
  • 1 pss Santa Maria Burrito Spice Mixiä
  • 1 pieni prk paseerattua tomaattia
  • töräys Pirkan Mexican-ketsuppia
  • maun mukaan Texas Peteä/jotain muuta maustekastiketta
  • nestemäistä savuaromia (ainakin Poppamiehen Jalosavu on vegaanista)
  • tortillalättyjä (esim. Old El Paso vehnä/Nuevo Progreso gluteeniton maissi — viitseliäs ja vähemmän nälkäinen tekee myös suht’ helposti itse maissijauhosta)

Pilko nyhtökaura veitsellä pienemmäksi hakkeeksi ja paista sitä öljyssä pannulla viisi minuuttia. Viskaa pannulle muut täytteet ja hauduta hetki miedolla lämmöllä. Tarkista maku.

Tarjoiluun vaikkapa

  • salaattia*
  • kurkkua*
  • tomaattia* (jos tomaattikastike ei riitä)
  • paprikaa
  • jalapeñoja tai jotain muuta chiliä
  • Oatlyn kaurafraichea
  • vegaanista juustoa raasteena (esim. Violife)

Jos fodmap-hiilihydraatit ovat ok

  • paistettua sipulia
  • avokadoa** tai guacamolea (kunnon mutkat suoriksi -versioon muussattua avokadoa, vähän sitruunamehua, mustapippuria ja ripaus suolaa)

* Koska tässä blogissa fanitetaan kiihkeästi satokausituotteita: kotimainen salaatti, tomaatti ja kurkku ovat tähän aikaan vuodesta tosi edullisia etenkin torilla (alkuviikosta olivat n. euron kilo/pussi), joten suuntaa ihmeessä sinne! Ota oma kestokassi tai kierrätetty hedelmäpussi mukaan.

** Koska tässä blogissa otetaan myös ruoan vastuullisuus vakavasti, on syytä muistuttaa, että ainakin perulaisiin avokadoihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä niiden tuotanto ei ole ainakaan tämän uutisen mukaan siitä eettisesti kestävimmästä päästä, vaan se aiheuttaa paikallista vesipulaa.

Lopuksi se tärkein: onnea nyhtökauran löytämiseen! 🙂

3 thoughts on “Nyhtökauramania

  1. Kiitos reseptistä! Vielä en ole päässyt kokeilemaan nyhtökauraa, mutta jos sellaista satun löytämään, niin täytyy kokeilla tortilloja.

    Like

    1. Hei ja kiitos kommentistasi! Kiva, jos resepti inspiroi. 🙂 G&G:n FB-sivun mukaan lisäävät tuotannon volyymia vähitellen, joten toivottavasti tuotetta olisi tulevaisuudessa paremmin saatavilla.

      Like

Leave a comment